Anasayfa   |   E-Posta   |   English
gıda ürünleri : guar gum
Bilgi
Uygulama
Sunum
Belgeler

Ürün ve Hammadde Özellikleri

Guar; Hindistan ve Pakistan’da çok eski zamanlardan beri tarımı yapılan bir bitkidir. Yıllık bitkiler sınıfına giren guar, temmuz ayı sonlarında ekilir ve kasım ayında hasadı yapılır. 5-8 cm uzunluğundaki tahum zarfı; endüstriyel olarak Guar Gum’ın ekstraksiyonuna ek olarak, Hindistan’da yeşil haliyle sebze olarak tüketilmekte ve ayrıca hayvan yemi olarak da kullanılmaktadır.

Guar Gum, guar bitkisinin ”Cyamopsis Tetragonalobus” tohumlarında elde edilir.

Guar, temmuz ayında ilk yağmurlardan sonra ekilir ve ekim ayı sonlarında hasadı gerçekleştirilir. Hasadı yapılan tohumlar güneşte kurutulmakta, kabuklardan ayrılarak endüstriyel üretime hazır hale getirilmektedir.

Strüktür ve Moleküler Yapısı

Guar tohumlarının çapları 2.0-3.0 mm arasında değişmektedir. Tohumlar kozanın ortalama ağırlığının  %60-70’ini oluştururlar. Tohumun iç kısmında yer alan germ, kabuk ve endosperm tarafından çevrelenmiş haldedir. Endosperm, guar gum’ın elde edildiği bölümdür. Tohumun dış yüzeyinde yer alan kabuk sert ve lifli bir yapı özelliği gösterir.

Guar gum eldesinde kullanılan endosperm, 2 mannoz ve 1 galaktoz biriminden oluşmaktadır. Galaktoz birimleri mannoz zincirleri arasında düzenli bir dağılım gösterirler.


1 GALACTOSE UNIT FOR 2 MANNOSE RESIDUES

Ana zincir yapı (1-4) beta-D mannoz ve bağlı (1-6) alfa-D galaktoz yan zinciri.

Guar Gum Üretimi ve Kalite Kontrol

Guar Gum, endüstriyel olarak guar tohumlarından ekstrakte edilir. Üretim süresince mekanik işlemler; kavurma, kabuk ayırma, kalburdan geçirme ve cilalama uygulanır. Tohum kırılır ve germ kısmı endespermden ayrılır. İki yarım endosperm, kabukaltı guar parçacıkları olarak tanımlanır. Rafine guar parçacıkları, lifli yapıya sahip dış kabuk kısmı endospermden cilalama yolu ile ayrıldıktan sonra, ortaya çıkar. Proteince zengin olan kabuk ve germ hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Rafine edilmiş guar, istenen son ürünün yapısına bağlı olarak ince toz forma dönüştürülür. Gıda, yem ve ilaç sanayinde kullanılmak amacıyla farklı viskozitede, hidrasyon kapasitesinde ve farklı tanecik boyutlarında, yüksek saflıkta guar gum üretilmektedir. Guar gum’ın, endüstriyel olarak farklı kullanım alanlarına hitap etmesini sağlayan modifiye edilmiş türevleri; hidrolize, hidroksialkil, karboksialkil, okside, sülfatlandırılmış, boratlandırılmış, katyonik kombinasyonları şeklinde bulunmaktadır.

Copyright by: Biokim Kimya Ltd. Sti.
Produced by: Orion Medya