Anasayfa   |   E-Posta   |   English
gıda ürünleri : pektin
Bilgi
Uygulama
Sunum
Belgeler

Ürün Özellikleri

Pektin, birçok bitkide bulunan çözünebilir lifli yapıdır. En önemli pektin kaynakları turunçgiller ve elmadır. Pektin genellikle turunçgillerin kabuklarından ve elma pulplarından elde edilir. Turunçgillerden elde edilen pektin turunçgil pektini olarak bilinir.

D-Galakturonik asit, pektini oluşturan temel monosakkarit bileşik yapıdır. Pektin’de nötral şekerler de mevcuttur. D-galakturonik asit birimleri, alpha-1, 4 glukosidik bağları ile birbirlerine bağlanırlar. Farklı pektin çeşitleri mevcuttur. Pektin içeriğinde %50’den fazla galakturonik asit esterleşmiş ise, yüksek metoksilli veya HM-Pektin, %50’den az galakturonik asit esterleşmiş ise, düşük metoksilli veya LM-Pektin olarak adlandırılır. Pektin sindirilemeyen bir polisakkarittir. Ancak, uygulanan hidroliz ve modifikasyonla sindirilebilme ve emilebilme özelliği kazandırılır.

Strüktür ve Moleküler Yapısı

Pektin molekülü genel olarak galakturonik asit zincirlerinden oluşur. Düzenli bu yapı metilpentoz, L-ramnoz eklenmesiyle değişir ve “Pektin Dirseği” oluşur. L-ramnoz, karbon 1 ve 2 bağı yapmaktadır.

GALAKTURONIK ASIT YAPISINA RAMNOZ EKLENMESİ

Galakturonik asitlerin belirli bir bölümünde metil esterleşmesi meydana gelir. Galakturonik asitlerde meydana gelen esterleşme, esterleşme derecesi (DE) veya metoksillenme derecesi (DM) olarak bilinmektedir.

Esterleşme derecesi(DE) 50 değerinin üzerinde olan pektin, yüksek metoksilli (HM), Esterleşme derecesi(DE) 50 değerinin altında olan pektin, düşük metoksilli (LM) olarak değerlendirilir. LM Pektinler amidlendirilmiş(LMA) veya amidlendirilmemiş(LMNA) olarak da kendi içerisinde ikiye ayrılırlar.

Pektin Üretimi ve Kalite Kontrol

Pektin üretiminde 4 ana basamak vardır:

  • Hidroliz
  • Saflaştırma
  • Seperasyon
  • Standardizasyon

 Elma Posası yada turunçgil kabuğu -SICAK ÇÖZELTİDE PROTOPEKTİNİN ASİT İLE HİDROLİZİ -PRESLEME-FİLTRASYON-KONSANTRASYON-ALKOLDE ÇÖKELTME -YIKAMA-KURUTMA&ÖĞÜTME-İSTENEN KULLANIM AMACINA GÖRE STANDARDİZE ETME -SON ÜRÜN KONTROLÜ -PAKETLEME

ANDRE Şirketler topluluğu bünyesindeki pektin üretim tesislerinde kalite kontrol noktalarında ve nihai üründe gerekli olan analiz ve kontroller FCC IV, USP, GMO-free ve diğer uluslar arası gıda katkı maddeleri standartlarına bağlı kalınarak gerçekleştirilmektedir. Üretim tesislerinde GMP/HACCP/ISO standartlarının gerektirdiği şartlar uygulanmaktadır. ANDRE, pektin üretim tesisleri ISO 9001:2000, ISO 22000 (HACCP), HALAL ve KOSHER kalite belgelerine sahiptir.

Copyright by: Biokim Kimya Ltd. Sti.
Produced by: Orion Medya