Anasayfa   |   E-Posta   |   English
gıda ürünleri : agar-agar
Bilgi
Uygulama
Sunum
Belgeler

Ürün ve Hammadde Özellikleri

Agar büyük oranda Gelidium ve Gracilaria botanik türlerinden ekstrakte edilir. Gelidium yoğun su hareketlerinin olduğu denizlerde, gel-git kuşağının alt sınırından açığa doğru kıta sahanlığı sınırına kadar uzanan kısım, yani eulittoral ve sublittoral bölgede yetişir. Botanik türün cinsine göre su altında 2 ila 20m arasında değişen derinliklerdedir. Gelidium kayalık ve dik kıta yamaçlı alanları, Gracilaria ise çamurlu, kumlu kıta sahanlığını tercih eder.

Strüktür ve Moleküler Yapısı

Agar; nötral "Agaroz" polisakkaridi ile, elektriksel yüklü polimer "Agaropektin"nin karışımıdır. Agaroz (1-4) bağlı 3,6-anhidro-a-L–galaktoz’a birer atlayarak bağlanan (1-3) -b-D–galaktoz’dan oluşur.

Elektriksel yüklü polimer "Agaropektin", agaroz benzeri birbirini takip eden birimlerden oluşmuştur; ancak sülfat, metil ve pruvik asit asetal grupları ile zayıf subsitiye olmuştur. Agaroz üzerindeki metil gruplarının derecesi, kırmızı deniz yosununun türüne bağlıdır.

Agar Üretimi ve Kalite Kontrolü

Agar’ın denizyosunundan eldesinin esası; yabancı maddelerden denizyosununun yıkanarak arındırılması ve belirli bir süre suda kaynatılması işlemine dayanır. Agar böylece su’da çözünür ve karışım süzülerek denizyosunu kalıntılarından arındırılır. Sıcak süzüntü soğutulur ve %1’lik agar içeren jel elde edilir. Jel küçük parçalara bölünür ve yıkanarak bünyesindeki çözünebilen tuzlar uzaklaştırılır. Gerekli görüldüğünde rengi ağartılır. Daha sonra, bünyeden, donma-çözme prosesi ile veya basınç altında preslenerek su uzaklaştırılır. Proses sonunda kalan nem sıcak hava fırınlarında uçurulur. Nihai olarak ürün değirmende istenilen tanecik boyutlarında öğütülür.

WENDA/TCC Ticari Markası ile yapılan üretim sürecinde, kalite kontrol noktalarında ve nihai üründe gerçekleştirilen kontrollerle üretiminin yapılmış olduğu sodyum alginatın, FCC, GB1976-80 ve diğer uluslararası gıda katkı maddeleri standartlarına uygunluğunu sağlanmaktadır. Üretim tesislerinde GMP/HACCP/ISO standartlarının gerektirdiği şartlar uygulanmaktadır. ISO 9001:2000, ISO 22000 (HACCP) ve KOSHER kalite belgelerine sahip ve standartların gerekliliklerinin bilincinde üretim yapan bir firmadır.

Ana madde içeriği Jel Konsantrasyonu max. % 0,25’dir.
Tanım Kokusuz veya kendine has çok az kokulu. Toz halinde agar’ın rengi beyazdan, sarımsı beyaza kadar değişim gösterir.
Çözünürlük Max %22
Kül Max %6,5 (anhidre kurumadde bazında, Sıcaklık 5,500oC de)
Asitte çözünmeyen Kül (yaklaşık 3N hidrojen peroksit içerisinde çözünmeyen) Max %0,5(anhidre kurumadde bazında, Sıcaklık 5,500oC de)
Çözünmeyen madde (sıcak su’da) Max %1
Nişasta Yok
Jelatin ve diğer proteinler Standarda uygun
Su tutma kapasitesi Standarda uygun
Arsenik Max 3 mg/kg
Kurşun Max 5 mg/kg
Cıva Max 1 mg/kg
Kadmiyum Max 1 mg/kg
Ağır Metaller(Kurşun cinsinden) Max 20 mg/kg

Agar kaynayan su’da çözünür ve soğutulduğunda agar’ın elde edildiği denizyosununun türüne bağlı olarak 38° - 43°C arası jel oluşturur. 37°C de eriyen Jelatin jellerinin aksine, 85°C veya üzerine kadar erimez. Gıda ürünlerindeki uygulamalarında, sıcak iklim koşullarında düşük sıcaklıklarda muhafazası gibi bir sorun yaratmaz. Aynı zamanda, jelatin gibi düşük sıcaklıklarda erimediği için, nihai ürüne verdiği ağız dolgunluğu mükemmeldir. Jel oluşturma sıcaklığı ile erime sıcaklığı arasındaki bu muazzam fark, agar-agar’ı çoğu uygulama için benzersiz kılar. Birçok uygulamaları, bu tekil özellikten kaynaklanarak büyük avantaj sağlar.

Yüzyıllar boyunca, yüksek performanslı stabilizer, kıvamlaştırıcı ve jelleştirici olarak kullanılmaktadır. Şekerleme, Pastacılık ürünleri arasında sıralayabileceğimiz glaseler, kaplamalar, şekil verilebilen jöleler ve daha çok sayıda yenilikçi ürünlerde berrak, kokusuz, doğal görünümlü jel oluşturmalarından dolayı çok yaygın bir kullanım alanına sahiptirler.

Kullanım miktarı ürüne göre farklılık göstermekle birlikte, genelde Gıda Katkı maddesi olarak kullanıldığında;%0.05-2.5( Yumuşak Şekerlemelerde:%1-1.5; Reçelde: %0.5-1.2; Dondurulmuş ürünlerde: %0.2-0.8; İçeceklerde: %0.05-0.3). Farmasötik uygulamalarda ise;% 0.3-5.0 arasındadır.

Copyright by: Biokim Kimya Ltd. Sti.
Produced by: Orion Medya