Anasayfa   |   E-Posta   |   English
gıda ürünleri : ksantan gum
Bilgi
Uygulama
Sunum
Belgeler

Ürün Özellikleri

Ksantan gum, yüksek molekül ağırlıklı bir polisakkarittir. Ksantan gum, karbonhidratın Xanthomonas campestris bakterisiyle fermantasyonu sonucu elde edilir. Xanthomonas campestris bakterisi normal yaşam döngüsü içerisinde kompleks bir enzimatik reaksiyon sonucu hücre duvarını çevrelemesi amacıyla gum üretmektedir. Endüstriyel amaçlı ksantan gumlar, lahana bitkisinin Xanthomonas campestris bakterisiyle fermantasyonu sonucu elde edilmektedir.

Strüktür ve Moleküler Yapısı

Ksantan gum, aerobik daldırma ile fermantasyon sonucu oluşan yüksek moleküler ağırlıklı bir polisakkarittir. Fermantasyon şartlarını; karbonhidrat(örneğin şeker), azot kaynağı, iz elementler ve diğer üreme faktörleri oluşturur.

Polimer iskelet yapı ß-1, 4- bağlı D-glikoz birimlerinden oluştuğu için, selüloz molekülüne benzer bir yapıdadır. Trisakarit dallanma yapı içerisinde 2 mannoz birimi arasıda bir birim glukoronik asidin, birer atlayarak 3 pozisyondaki glikoz birimlerine bağlanmasıyla oluşur.

Ksantan Gum Üretimi ve Kalite Kontrol

Ksantan gum üretim proses basamaklarını; çok kademeli inokülasyon, paslanmaz çelik tanklarda fermantasyon ve ürünün nihai eldesi oluşturmaktadır. Üretim süresince fermantasyon şartları, havalandırma, Ph ve ortam sıcaklığının düzenli kontrolü son ürün kalitesinin sürekliliğinin sağlanması açısından önemlidir. Fermantasyonun ardından, istenmeyen organizmaların ölmesi amacıyla pastörizasyon işlemi gerçekleştirilmektedir. Pastörizasyon prosesinin ardından, alkol çökeltme tekniği ile ksantan gum fermantasyon sıvısından ayrılır. Alkol uzaklaştırılır, kurutma ve öğütme işlemlerinin ardından, son ürün kontrolleri gerçekleştirilir ve ksantan gum paketlenir.

Xanthomonas campestris KÜLTÜRÜ—INOCULUM BUILD-UP—TANKA AŞILAMA—FERMANTASYON—PASTÖRİZASYON—ÇÖZÜCÜLERLE GUM ELDESİ—KURUTMA—ÖĞÜTME—PAKETLEME

WENDA / DEOSEN, üretim süresince kalite kontrol noktalarında ve nihai üründe gerçekleştirdiği kontrollerle üretimini yapmış olduğu Ksantan gumın, FCC, GB1976-80 ve diğer uluslar arası gıda katkı maddeleri standartlarına uygunluğunu sağlamaktadır. Üretim tesislerinde GMP/HACCP/ISO standartlarının gerektirdiği şartlar uygulanmaktadır. Wenda, ISO 9001:2000, ISO 22000 (HACCP) ve KOSHER kalite belgelerine sahip ve standartların gerekliliklerinin bilincinde üretim yapan bir firmadır.

Copyright by: Biokim Kimya Ltd. Sti.
Produced by: Orion Medya